25 Nisan 2013 Perşembe

kalbim nereye kariyerim oraya

steve jobs'un şu harika sözleri ne zaman umutsuzluğa kapılsam dünyamı aralıyor:
"En önemlisi, kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun."


tabi bu söylenildiği kadar kolay bi iş değil. hep bu sinir bozucu hayat mottoları dünyaya damga vurmuş adamlar tarafından söylenir. neden onlar söyler sizce? çünkü onlar başarmış olanlardır. bundan sonra yaptıkları herşey mübahtır. bizler içinde gerekli motivasyon kaynakları onlardır. ben de gitmesini bilirim fazlasıyla, ama elden her zaman gelmiyor. hep bir adım sonrasını düşünürken, asıl istediklerini de bir yere sıkıştırmakla yetinmeyi bilir olmak bile iyi geliyor.

dünyanın en geniş kariyer sosyal platformu linkedin, iş hayatında belli noktalara ulaşmış harika insanların yıllar önce yaptıkları bazı kariyer hatalarını anlattıkları çok güzel bir konu yayınlamış. Bu insanlardan kimi 'dream job' dedikleri işlerin gerçekten öyle olmadığını, kimi öyle olduğunu düşündüğü işten bir saat içinde kovulup hayatının nasıl değiştiğini anlatmış.

içlerinden bir tanesi baya ilgimi çekti. Şu anda büyük bir dijital ajansın ceo koltuğunda oturan Shane Atchison, aslında bir zamanlar çocuk psikologu olmayı hayal ediyormuş. internetle tanışınca bir anda fikrini değiştirip kendini digital dünyanın içinde olması gerektiğine inandırmış. olmuş da. hem de çok başarılı bir kariyer hayatı elde edecek kadar. ancak diyor ki; "yeni bir kariyer hayalinin içine kapılmak asla eskisinden de vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. çünkü bir şeyi gerçekten sevmişsen o gelir seni tekrardan bulur."

bu sözler gerçekten çok büyüleyici olduğu kadar da basit. insan belki de en sevdiği şeye, daha az sevdiği şeyleri aslında daha çok sevdiğini kendine inandırarak ulaşıyor. shane atchison da şu anda çocuklar için spor organizasyonları yapan special olympics isimli bir kuruluşta gönüllü olarak hizmet etmeye başlamış.


Everyone thought it was a huge mistake when I quit my first post-college job after only two weeks.
The reason was that from high school forward, I’d had a single career goal: I wanted to be a psychologist who worked with children. My family didn’t have a lot of money, which meant that I had to work my way through school and take on a lot of debt. So it was a big deal when I graduated and was lucky enough to find a job in that field. I could slowly pay off my loans, while doing what I’d always wanted.
But it was also 1995, and suddenly there was this new thing called the Internet. I had seen it and fallen completely in love with it. The technology was so exciting that I knew I had to try working in the field.
This kind of thing happens to a lot of people. Your life gets momentum in one direction, and everyone starts thinking of you as someone who does X. Your dad sold cars; so you’re going to sell cars. You got an MFA in creative writing, so you have to be a poet. You got a law degree, so you have to join a law firm. It can be extremely difficult to step out of that path and do something different.
But sometimes you have to take that risk and endure the criticism you’re going to hear—especially if you’re young and something really grabs your attention. I’d wanted to be a psychologist like some kids want to be firemen or baseball players. So it shocked everyone when I suddenly decided to shift gears and work in technology. I still remember my boss telling me it was the biggest mistake I’d ever make.
As it happens, I did ok with the new direction. I quickly got a job in the field and founded my first company not long after.
One last point. Just because you take up a new dream doesn’t mean you have to shelve the other completely. In fact, if you really love something, it may come back to you. Recently, I was in a room with an official from the Special Olympics, and I told him this story. He invited me to volunteer with the organization, and I jumped at the chance.
So perhaps the most important thing to remember about giving up your big dream is that you may not be giving it up at all.

kariyer hikayelerinin tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder