29 Haziran 2013 Cumartesi

affedelim mi?

İngilizler, Amerikalılar özellikle de -yahudiler- ve tüm dünyadaki yahudi lobisi şu anda birbirlerine bunu soruyordur. John Galliano 2011'de bir kafede otururken yan masadaki yahudi birine ırkçı ve dinini aşağılayıcı sözler sarfettiği için hem işinden olmuş hem moda çevreleri tarafından dışlanarak hayatının en zor zamanlarını yaşamıştı. rehabilitasyondaki günleri geçen hafta sonlanınca ünlü İngiliz televizyon programcısı Charlie Rose'un programına katılmış. samimiyetine sonuna kadar inandığım Galliano kendini çok da güzel ifade etmiş.



Dior'un yerin dibine sokarak kapının önüne koyduğu bu güzel adamın düşünceleri tabiki de kabul edilebilecek düzeyde değil. ama bizleri her zamanki gibi bir sanatçının düşünceleri ile işlerinin doğru orantılı olması gerekli midir sorusuyla başbaşa bırakıyor.

Bir yahudi ya da dini değerlere çok büyük saygı duyan biri gibi empati kurmak istiyorum:
Eğer modayı takip eden, gardırobumda Galliano'nun tasarımlarına yer vermiş biri olsaydım, Galliano'nun yaptığı talihsiz açıklamalardan sonra nasıl davranacağımı bilemezdim. bu bilinmemezlik süreci kendime olan saygımı sınamak anlamına gelirdi biraz. çünkü bir noktadan sonra ölene kadar ilke edindiğin değer yargılarını, yaptığı işte çok başarılı olsa da eninde sonunda para kazanmak olan birisinin düşüncelerine yenik düşürmek olarak algılıyorsun. o senin inançlarına saygı duymayacak şekilde aşağılayıcı açıklamalarda bulundukça sen alttan almayı deniyorsun. sana tamamen zıt düşüncedeki insanlarla kurduğun empatinin aynısını onun da kurması gerektiğini düşünüyorsun. ama o zaten düşüncelerini açıkça belirtmiş. sana da bir noktadan sonra da cephe almak düşüyor.

işin diğer ucunda ise, Galliano'nun defalarca ciddi olmadığını hatta hatırlamadığını söylediği açıklamalar var. Bir kızgınlık anında ağızdan çıkan, kimseyi hedef almayan sözler olduğunu düşünmemezi istiyor. bu talihsiz açıklamaları şaheser nitelikteki tasarımlarına da yansıtmadığı bir gerçek..

izlediğimiz video ile samimiyetine sonuna kadar  inandığım, kocaman kalpli bu adamın üzerine daha fazla gidilmesin. bir an önce eski psikolojisine dönsün.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder