18 Mayıs 2013 Cumartesi

ian kurtuldu. punk öldü. hiçbir şey eskisi gibi olmadı.


bana en iyi yapabildiğin şeyi yap deseler, oturur biraz joy division dinlerim. joy division'ı anlatmak için ian curtis'i anlamak gerekiyor. ian curtis bambaşka biriydi. post-punk denilen büyük akımın öncüsü bu adam epilepsi ile mücade ettiği hayatında bir yandan ara sokak barlarında parlamış kendini aşk üçgeninin ortasında buluvermişti. 
tüm hayatına manchester sokakların 'nefret' yazan bir ceketle meydan okuyup, insanların kafalarındaki yaşadıkları karışıkları içinden geçen delüzyonlarla "atmosphere" gibi inanılmaz bir şarkı yazarak ifade etti. 

18 mayıs 1980. ian, iggy pop’un “Idiot” albümünü dinledi. kullandığı ilaçlar alkolle karışmış, hayatını hep yaptığı yanlışlarla sorguluyordu belki de. en sevdiği yönetmen werner herzog'un kendi hayatından paralellikler taşıyan "stroszek" filmini seyretti sonra. film, hapisaneden çıktıktan sonra kendine yeni bir hayat kurmak için amerika'ya gitmeyi hedefleyen, sonunda intihar eden birinin hazin sonunu anlatıyordu. ian da bir gün sonra joy division ile amerika'ya turneye çıkacaktı. belki sonunu gördü. belki korktu. belki daha fazla düşünmemeyi tercih etti. 
belki de hayatında en büyük sorunları yaşatmış epilepsi krizleri, karısıyla erken yaşta yaptığı evliliğin yarattığı sorunları, yeni doğan çocuğunun sorumluluğunu, yaşadığı evlilik dışı ilişkinin yaşattığı suçluluk duygusunu son kez aklından geçirdi. sonra.. sonrası ölüm işte.

ian curtis sıradan bir insandı aslında. o çok normaldi; karısı deborah curtis tarafından yazılmış 'touching from the distance' isimli biyografisinini okurken, sanırım en çok bu normalliğine şaşırdım ben. mesela eşini kuzeninden bile kıskanıp dans etmesine izin vermeyen normal bir adammış. fabrikada çalışırken bunun başına gelen en güzel şey olduğunu; çünkü hayallere dalacak tonla zaman yarattığını söyleyecek kadar iyimser ve normal bir adammış. david bowie'nin all the young dudes şarkısında herkesin 25 yaşına gelmeden intihar etmesi gerektiğini söyleyip kendisinin 25'in üzerinde olduğunu tespitini yapacak kadar normal ve 23 yaşında canına kıyan bir adammış.

kimse kimseyi öldüğü için suçlamamalı. ama ölüm kimine göre bir ceza kimine göre adalet kimine göre bir kurtuluş. ian curtis, ölmeden önce bıraktığı notunda artık hiçbir şeye dayanamadığını söylemiş. 

ian kurtuldu. 
punk öldü. 
hiçbir şey eskisi gibi olmadı.








1 yorum: