High Fidelity'de Rob Gordon kız arkadaşından ayrıldığında düştüğü boşluğu, plaklarını tekrardan düzenleyerek atlatmaya çalışıyordu. Genellikle ayrılık sonrası kendine meşgale bulma seansları pek renkli geçer. Erkeğin kendini kötü hissettiğinde anne karnına dönmeyi isteği gibidir bir nevi. dizleri karna çekip cenin pozisyonunda kımıldamadan saatlerce yatmak ilk evredir zaten. günler geçip biraz normale dönmeye başlayınca çiçek yetiştirme ya da kediyi köpeği traş etme faslı çıkar. arabası olan arabasını yıkar, delirmişcesine temizler.
benim gibi müzikle epey meşgul tipler de Rob gibidir. Plak veya albüm kayıtlarını düzenlerken hayatını sorgulama başlar ve kendini daha iyi tanıma fırsatı bulur. Zaten kayıtları alfabetik mi, kronolojik mi yoksa Rob gibi otobiyografik mi sıralayacağım derken kafa epey dağılır. Bir süre sonra sadece her ayrılık anlarından sonra değil, hayatın ne zaman bir çıkmaza girse kendini albümlerinle oyalarken buluverdiğini farkedersin. bu hal fetişizme kadar gider. Elinde çevirdiğin plakların kapak fotoğrafı, kokusu ona sahip olmaya yetecek kadar elzem bir nedendir. İşin çığrından çıkmaya başladığını, bir albüme ait birden fazla kopyaya sahip olduğunda ya da aylar/yıllar boyunca beklediğin plakların bir şekilde piyasaya düşmeye başladığında ona sahip olma isteğiyle titrerken bulursun kendini. Çünkü sahip olduğun en değerli şeyler artık onlar olmuştur ve bilirsin ki sen istemeden asla terk etmeyecek. Senden başka kimse onlara dokunamaz ya da yerini değiştiremez.
Sinemada da özellikle High Fidelity, Almost Famous ve Diner'ın başını çektiği, plaklara dair bazı sahneler kült statüsünde yer alır. Oyunculuk, teknik değerlendirmeler vesaire hepsi bir kenara sahnenin inandırıcılığı, müziğin, tüm o plakların sahip olan üzerinden yarattığı hazzı görebilmek eğlenmeye yeterlidir.
karşınızda sinema tarihinde albüm ve plaklara dair en özel sahneler:
1. High Fidelity (2000)
...It's comforting
2. Diner (1982)
Steve Guttenberg plaklarının yanlış dizildiğini görünce kafayı yiyor.
3. Shawshank Redemption (1994)
.
4. A Clockwork Orange (1971)
Malcolm Mcdowell iki genç kızı plak dükkanında ağına düşürmeye çalışıyor.
5. Control (2007)
6. Happily ever after (2004)
7. Pretty in Pink (1986)
Jon Cryer'ın dans sahnesi tarihte her zaman saygıyla hatırlanacak.
8. Empire Records (1995)
9. High Fidelity (2000)
10. Almost Famous (2000)
"I always tell the girls never take it seriously. If you never take it seriously you never get hurt. If you never get hurt you always have fun. And if you ever get lonely, you just go to the record store and visit your friends."
11. Human Traffic (1999)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder